Een paar weken geleden heb ik de JBL Quantum 810 gekocht als Headset voor mijn pc. De JBL is oop het gebied van connectiviteit een echte alleskunner. Zo kun je met de meegeleverde dongle de headset op de Playstation 5 en PC aansluiten, kun je hem ook bedraad gebruiken op de XBOX Series X/S en heeft hij Bluetooth om met bijvoorbeeld een telefoon te verbinden. Dit laatste kan tegelijkertijd met de aansluiting op de dongle.
De Active Noice Cancelling is prima. Maar de hoofdtelefoon sluit sowieso al goed af en laat al maar weinig geluid door als je deze gewoon opzet. Ik ben mij tijdens het gamen al meerdere keren rot geschrokken omdat een familielid even bij mij kwam kijken. Bij het gebruik van de microfoon werkt de ANC niet en hoor je continue geluid van buitenaf via de microfoon.
Het design vind ik persoonlijk niet het beste. De hoofdtelefoon is erg zwaar op het hoofd, is erg “chunky” vergeleken met een normale hoofdtelefoon en zit strak op de oren (als brildrager altijd een minpunt). Ook de glimmende oorschelpen vind ik niet mooi. Ik zou er persoonlijk niet mee de deur uitgaan. Verder is de verstelbare hoofdband van plastic en er lopen zichtbare kabels van de schelp naar de hoofdband. Het oogt stevig maar hoe is dat op langere termijn.
Bij de eerste keer opstarten moest er meteen een firmware update worden uitgevoerd. Dit duurde ruim 10 minuten om te voltooien.
Maar dan het belangrijkste. Het geluid van de hoofdtelefoon is erg goed. Zeker voor gaming. Dat had ik ook verwacht van JBL. Je hebt zelfs DTS geluid en JBL's eigen Quantam 7.1 surround sound. De 810 is wel wat “Bass Heavy” maar in game is het prima te doen. Je kunt dit met de software op de pc naar eigen wens aanpassen. De microfoon klinkt ook goed. Het is geen studio kwaliteit, maar in een Microsoft Teamsgesprek heb ik geen klachten gehoord over het geluid. Er zit een lekkere laag in die je laat klinken als een jaren 80 DJ bij een lokale omroep.
Dan is er nog de RGB verlichting. Ik heb deze uitgezet omdat het mij steeds afleidde. Ik speel graag met weinig licht en de headset toont steeds een flikkerend licht aan de zijkanten. Het bespaart ook nog eens batterijcapaciteit. Ik heb geen harde gemeten waarden maar de batterij duur is meer dan voldoende. Ik heb hem vanuit de doos 10 minuten opgeladen (de duur van de update) en daarna al 2 weken, minimaal 2 uur per dag in gebruik. De Quantum 810 houdt het nog steeds vol.
Al met al een prima aankoop. Een aanrader (zelfs met dat hinderlijke JBL opstart en afsluit muziekje).
Pluspunten
- Geluid
- Noice cancelling voldoet prima
- Microfoon is goed verstaanbaar
- Batterijduur
Minpunten
- Lompe gevormde oorschelpen
- RGB biedt geen toegevoegde waarde
- Drukt op de oren (minder prettig als brildrager)